Thursday, July 21st

Sponsor of the day:

Gundersen_PH&C_4c (1).jpg

We are excited to announce Gundersen Palmer Lutheran Hospital and Clinics as the Thursday sponsor at the 2022 Fayette County Fair. Continuing a partnership that has lasted decades, Gundersen Palmer is bringing back the Health Expo for all to enjoy. Please join us on Thursday, July 21st, 2022, welcoming back Gundersen Palmer and experience the Health Expo for yourselves.

Thursday Schedule of Events

Veterans Community Breakfast

Time:

7:00 AM - 11:00 AM

4 hours

Location:

Dance Pavilion

Free breakfast for all

Contact Info:

Ron Ward
(563) 380-5485

Quilts of Valor Presentation

Time:

9:00 AM - 10:00 AM

1 hour

Location:

Dance Pavilion

Fifteen local veterans will be presented with Quilts of Valor to recognize their service in the U.S. Military.

Contact Info:
Jane Blumhagen

(563) 380-4178
Jan Grafenberg

(563) 380-8301

4-H/FFA
Breeding & Market Beef Show

Time:

9:00 AM - 4:00 PM

7 hours

Location:

Show Barn


Contact Info:
Judy Mohlis
jmohlis@iastate.edu
(563) 425-3331

Primary Instructor:
Michele Kelly
kellymd@iastate.edu
(563) 425-3331

Stay Independent:
A Healthy Aging Series

Time:

10:00 AM - 12:00 PM

2 hours

Location:

Dance Pavilion

It’s never too early — or too late — to set realistic goals for eating well and moving more. Learn the health benefits of eating well and how to strengthen your muscles to stay independent for life. Sample healthy, tasty, and low-cost food and trade tips with peers.

Intended audience: Adults 60 years of age and older

Format: Four 1-hour workshops


More information about this program

Contact Info:
Jill Weber
jrweber@iastate.edu
(319) 234-6811

Gundersen Palmer Lutheran Hospital & Clinics Hospice Present:
We Honor Veteran’s Program

Time:

11:00 AM - 12:00 PM

1 hour

Location:

Dance Pavilion

Gundersen Palmer social workers will provide information of Advanced Care Planning.

Contact Info:
Cathy Harris
caharris@gundersenhealth.org
(563) 422-9796 ext. 64796

Gundersen Palmer Lutheran Hospital & Clinics and Full Circle Services Present:
2022 Health Expo

Time:

12:00 PM - 6:00 PM

6 hours

Location:

Dance Pavilion

Join us for a day of learning about physical, mental, social, and financial health.  We will be joined by many health professionals who will provide fun, interactive learning about different aspects of everyday health. You will collect tickets along the way to be used to chance your luck with our bucket raffles and win some great prizes.

Contact Info:
Cathy Harris
caharris@gundersenhealth.org
(563) 422-9796 ext. 64796

Iowa Learning Farms & Water Rocks! Present: Conservation Station

Time:

12:00 PM - 4:00 PM

4 hours

Location:

Bandstand

Iowa Learning Farms and Water Rocks! present the Conservation Station—a mobile learning center houses a unique combination of highly visual and interactive Iowa-centric demonstrations that delve into the impacts of land management choices, both urban and agricultural, on water quality and the connections between our state’s water, soil, and wildlife. 
Visitors to the Conservation Station will be able to participate in hands-on activities including a watershed table, rainfall runoff demonstrations, museum-quality wetland models and various games for visitors young and old. Staffed by Water Rocks! and Iowa Learning Farms staff and interns and other experts from Iowa State University, the Conservation Stations provide the backdrop for fun and effective learning.
Since 2010, the Conservation Station fleet has traveled across Iowa to all 100 county fairs, festivals and farmers’ markets. 

Learn More

Contact Info:
Elizabeth (Juchems) Ripley
kellymd@iastate.edu
(319) 596-5013

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/2

Iowa Corn Production Trailer

Time:

12:00 PM - 4:00 PM

4 hours

Location:

Bandstand

Join the Iowa Corn Promotion Board in learning about how Iowa corn is grown, the different types, and more!

Contact Info:
Lisa Kubik

lkubik@iowacorn.org
(641) 590-5771

Spend Smart Eat Smart

Time:

12:00 PM - 1:00 PM

1 hour

Location:

Dance Pavilion

More Information Coming Soon!

Contact Info:
Jill Weber
jrweber@iastate.edu
(319) 234-6811

Kevin Barnes
The Magician that Entertains

Time:

1:00 PM - 1:30 PM

30 minutes

Location:

Bandstand

Contact Info:
Kevin Barnes

kbvegas@earthlink.net
(928) 266-6439

Fayette County Fair Queen Candidates
Story Hour

Time:

2:00 PM - 3:00 PM

1 hour

Location:

School House

Contact Info:
Megan Niewoehner
megan.niewoehner@gmail.com
(563) 380-2057

Preserve the Taste of Summer 101

Time:

2:00 PM - 3:00 PM

1 hour

Location:

Dance Pavilion

Love that fresh garden produce but have more than you can eat? Preserve it! It’s not difficult, but you do need to follow safe methods. You’ll learn how to can, freeze, and dry foods safely at home.

Intended audience: Adults age 18 years or older

Format: One 1.5- to 2-hour workshop

More information about this program


Contact Info:
Jill Weber
jrweber@iastate.edu
(319) 234-6811

Fayette County Fair Queen Candidates
Face Painting

Time:

3:00 PM - 5:00 PM

2 hours

Location:

Commercial Hall

Contact Info:
Megan Niewoehner
megan.niewoehner@gmail.com
(563) 380-2057

Kevin Barnes
The Magician that Entertains

Time:

3:00 PM - 3:30 PM

30 minutes

Location:

Bandstand

Contact Info:
Kevin Barnes

kbvegas@earthlink.net
(928) 266-6439

Spend Smart Eat Smart

Time:

3:00 PM - 4:00 PM

1 hour

Location:

Dance Pavilion

More Information Coming Soon!

Contact Info:
Jill Weber
jrweber@iastate.edu
(319) 234-6811

Free Carnival

Time:

4:00 PM - 10:00 PM

6 hours

Location:

Midway

American Legion Post 691 City of Alpha (Donated by Sam Schmitt Enterprises LTD.) City of Arlington City of Auburn (Donated by Hooty's) City of Clermont City of Cover Mills (Donated by Ken & Deb Pape) City of Donnan City of Eldorado (Donated by Dave & Mary Roach, Tami & Chris Vagts) City of Elgin City of Fairbank City of Fayette City of Fort Atkinson (Donated by The Fort) City of Hawkeye City of Maynard City of Oelwein  City of Randalia  City of St. Lucas City of Sumner City of Volga City of Wadena City of Waucoma City of West Union City of Westgate Elgin American Legion Post 352 Fayette County American Legion Greg Ptacek Kornhill Redemption Sumner Building Supply Waucoma Event Center

Fayette County Fair Queen Candidates
Boy Scouts Dunk Tank

Time:

4:00 PM - 7:00 PM

3 hours

Location:

Dance Hall

Contact Info:
Megan Niewoehner
megan.niewoehner@gmail.com
(563) 380-2057

Wine & Beer Tasting

Time:

5:00 PM - 7:00 PM

1 hour

Location:

Floral Hall

More Information Coming Soon!

Contact Info:
Amie Johansen
(563) 422-7052
Angela Anderson
(563) 380-5900

Kevin Barnes
The Magician that Entertains

Time:

5:00 PM - 5:30 PM

30 minutes

Location:

Bandstand

Contact Info:
Kevin Barnes

kbvegas@earthlink.net
(928) 266-6439

Fayette County Fair 5K Race Check-In

Time:

5:00 PM - 6:00 PM

1 hour

Location:

Admin Office

  • Register online by July 20th, 2022

  • $25.00 Registration Fee

  • 5:00 pm - Check In

  • 6:00 pm - Race start

  • proceeds to benefit fairground renovations

  • refreshments following race

  • top male & female finishers in the following age groups: 0-19, 20-39, 40-59, 60+

Contact Info:

Register Online

Fayette County Fair 5K Race

Time:

6:00 PM - 9:00 PM

3 hours

Location:

Admin Office

  • Register online by July 20th, 2022

  • $25.00 Registration Fee

  • 5:00 pm - Check In

  • 6:00 pm - Race start

  • proceeds to benefit fairground renovations

  • refreshments following race

  • top male & female finishers in the following age groups: 0-19, 20-39, 40-59, 60+

Contact Info:

Register Online

Fayette County Speedway Present:
School Bus & USRA Tuner Races

Time:

7:00 PM - 10:00 PM

3 hours

Location:

Grandstand

Gates Open: 5:00 PM
Grandstand: $15 - Adults
$10 - Ages 6-10
Free - Kids 5 & under
Seating Only. No assigned or reserved seats.
Tickets will be sold at the gate on Thursday, July 21th, 2022.
More Information


Contact Info:
Brian Boess
fayettecountyspeedway@gmail.com
(319) 327-2733